Kıbrıs Hakkında

Cratos Premium Hotel

Kıbrıs Hakkında

GENEL BİLGİ

Kıbrıs, Akdeniz’in en büyük üçüncü adasıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (K.K.T.C.) başkenti Lefkoşa, resmi dili de Türkçe 'dir. Ancak, adada birçok insan İngilizce de konuşabilmektedir.

TC vatandaşları kimlik veya pasaport ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapabilirler. Her giriş için en fazla 3 aylık vize verilmektedir. Sürenin uzatılabilmesi için KKTC Muhaceret Dairesi'ne başvurulmalıdır.

Adada, Akdeniz iklimi hakimdir; yazlar sıcak ve kuru, kışlar ılık ve az yağışlıdır. Mayıs ve Ekim ayları arasında ortalama deniz suyu sıcaklığı 24C olan KKTC sahilleri, lokanta, kafeterya, bar gibi tesislerin yanı sıra şemsiye ve diğer ihtiyaçları karşılayacak olanaklara da sahiptir. Ayrıca su kayağı, muz, ringo, jet-ski, paraşüt, sörf, vb. her türlü aktivite ile animasyonlar da mevcuttur.

KONUM

Kıbrıs adası Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Kuzeyde 65 km. uzaklık ile Türkiye, doğuda 100 km. uzaklık ile Suriye, güneydoğuda 330 km. uzaklık ile İsrail ve güneyde 420 km. uzaklık ile Mısır, Kıbrıs adasının en yakın komşularıdır. Kıbrıs Akdeniz’in en büyük üçüncü adasıdır. Sicilya ve Sardunyadan küçük, Korsika ve Girit adalarından büyüktür. Adanın yüzölçümü 9250 km2’dir.

KIBRIS’A ULAŞIM

Türkiye’den ulaşım havayolları ve denizyolları ile yapılmaktadır. Türk Havayolları, Pegasus, Onur Air, Atlas Jet, Anadolu Jet ve Bora Jet ile Adaya haftanın her günü ve alternatifli saatlerle uçuş yapabilirsiniz. Deniz Yolu ile Taşucu’ndan tüm sene boyunca, Alanya’dan ise yaz aylarında Girne’ye Seferler mevcuttur.

PARA BİRİMİ

Resmi para birimi Türk Lirası’dır.

ARABA KULLANIMI

Kuzey Kıbrıs’ta trafik akışı soldandır. Ülkenin farklı alanlarına toplu taşıma araçları vardır fakat toplu taşımanın 17.00 saatlerinde sona ermesinden dolayı, Kuzey Kıbrıs’ta araba kullanmak akıllıcadır. Ziyaretçiler isterlerse geçerli olan kendi uluslararası ehliyetleri ile veya ülkelerinden aldıkları geçerli ehliyetleri ile araç kiralayabilip Kuzey Kıbrıs sınırları içinde araç kullanabilirler.

Birçok petrol istasyonu sabah 07.00’den akşam 20.00’a kadar açıktırlar, bazı istasyonlar geç saatlere kadar açıktır hatta 24 saat açık olan petrol istasyonu sayısı artmaktadır.

Genel olarak şehirler ve kasabalar arasındaki yol yüzeyi iyi olmasına rağmen, dağ ve kırsal alanlarda yol durumu bozuk olabilmektedir, bu nedenle yağmurlu havalarda dikkatli olunmalıdır. Aksi bir işaret yoksa salon araçları 100km/st. Sürat haddini aşamaz. Ön koltukta oturanlar emniyet kemerini takmalıdır. Belediyeye ait ücretsiz park alanları birçok şehirde bulunmaktadır.