Lefkoşa'da Görmeniz Gereken 10 Yer
Lefkoşa... Tarih, Kültür ve Modern Yaşamın Birleştiği Şehir
Tarihin ve kültürün kalbinde bir şehir olan Lefkoşa, tarihi zenginlikleri, kültürel dokusu ve modern atmosferiyle Kuzey Kıbrıs’ın büyüleyici güzellikteki başkentidir. Kale gibi surlarla çevrili şehir, her sokağında bir hikaye barındırmaktadır.
Lefkoşa, tarih, kültür ve güzel manzaraları bir araya getiren bir şehir olup ziyaretçilerine farklı deneyimler sunmaktadır. Unutulmaz bir şehir turu yapmak için görmeniz gereken 10 tarihi ve kültürel mekanları keşfetmelisiniz.
1. Girne Kapısı
Lefkoşa'nın tarihi surları, şehre giriş yaptığınız anda sizi sarmalayan bir atmosfer sunar. Girne Kapısı, bu surlar arasında özellikle dikkat çeken tarihi bir kapıdır. Osmanlı Dönemi’nde onarım gören kapı, 1821 yılında Türkler tarafından, kubbeli ve dört köşe bir bekçi odası eklenmiştir. Girne Kapısı, zaman içinde çeşitli onarımlar ve restorasyonlar geçirmiş olsa da, bu restorasyon çalışmaları, kapının tarihi dokusunu korumaya yöneliktir. Girne Kapısı, Lefkoşa'nın tarihi atmosferini hissetmek ve şehrin Osmanlı dönemine ait izlerini hissetmek isteyen ziyaretçiler için önemli bir noktadır.
2. Büyük Han
Şehirdeki tarihi mirasın önemli bir simgesi olan Büyük Han, 16. yüzyılda inşaa edilen, Osmanlı dönemine ait bir kervansaraydır. Bugün çeşitli sanat atölyeleri, dükkanlar ve kafelerle dolu olan Han, ziyaretçilerine açık bir kültür ve sanat merkezi olarak da hizmet vermektedir.
3. Selimiye Camii (Ayasofya Camii)
Lefkoşa'nın gökyüzünde yükselen Mimar Sinan tarafından II. Selim tarafından Kıbrıs'ın fethinden sonra inşa edilmiştir. Büyük bir avlu ve dört minaresiyle dikkat çeken Selimiye Camii Osmanlı döneminin önemli örneklerindendir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii, ziyarete açıktır.
4. Samanbahçe Evleri
Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, tarihi Suriçi bölgesinde, Girne Kapısı yakınlarında yer alan ve 19 yüzyılda nüfusun hızla artması sonucunda, maddi durumu elverişli olmayanlar için tamamlanmış bir toplu konut projesidir. Mahalle içerisinde 7 sokaktan oluşan Samanbahçe Evleri birbirine bitişik, her bir ev birbirinin kopyası olacak şekilde tasarlanmış, her bir evin sofaya açılan 2 odası ve küçük birer iç avlusu bulunmaktadır. Lefkoşa Master Plan çerçevesinde Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle 2003-2004 yılları arasında restore edilmiş olup, Kıbrıs kültürünü en iyi yansıtan yerlerdendir biridir.
5. Arabahmet Mahallesi
Arabahmet Mahallesi, Osmanlı dönemine ait tarihi evleri ve sokaklarıyla bilinir. Mahallede bulunan bazı tarihi yapılar, Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır. Mahallede bulunan Arabahmet Camii, bölgenin önemli dini yapılardan biridir ve tarihi dokusuyla dikkat çeker. Belirli günlerde kurulan sokak pazarlarından yerel ürünler ve el işçiliği ürünlerin satın alabilir, yürüyüş yaparken mahallenin tarihi dokusunu hissedebilirsiniz.
6. Kumarcılar Hanı
Kumarcılar Hanı, Osmanlı döneminde inşa edilmiş ve zaman içinde kervanların konaklaması, ticaretin yapılması ve yolcuların dinlenmesi amacıyla kullanılmış. Osmanlı mimarisine sahip olarak tasarlanmış olan han, büyük bir avlu ve etrafında odalardan oluşmaktadır. Han, şehirdeki tarihi ve kültürel zenginlikleri temsil eden han, içinde düzenlenene etkinliklerle Lefkoşa’nun tarihi güzellikleri sanatla süslemektedir.
7. Taş Eserler Müzesi
14. yüzyılın ikinci yarısında yapılan, St. Sophia Katedrali avlusunda yer alan bina, bir zamanlar hacılar ile seyyahların misafir edildikleri yerlerdendi. İngiliz Sömürge döneminde Lefkoşa’dan toplanan, Ortaçağ Dönemi yapılarına ait mimari parçaların depolandığı yer daha sonra Taş Eserler Müzesi’ne dönüştürülüp ziyarete açıldı. Müzede Lüzinyan Sarayı’ndan getirilmiş taş işlemeli pencere, Dampierre Hanedanı'na air bir lahit, 13. yüzyılda Kıbrıs Mareşali olarak görev yapan Antakyalı Adem'e ait mezartaşı gibi bir çok değerli taş eser sergilenmektedir.
8. Bandabuliya Pazarı
Lefkoşa'nın merkezinde bulunan Bandabuliya Pazarı, geleneksel ürünleri, el sanatlarını ve taze ürünleriyle ünlüdür. Pazarı gezerek, şehrin yerel yaşamını daha yakından tanıyabilir, Kuzey Kıbrıs'ın benzersiz atmosferini hissedebilirsin.
9. Lüzinyan Evi
Kuzey Kıbrıs Lefkoşa'da yer alan Lüzinyan Evi, tarihi ve kültürel bir zenginliğe sahip olan bir yapıdır. Lüzinyan Evi, adını Kıbrıs'ı yöneten Lüzinyan Krallığı'ndan almaktadır ve bölgedeki kıymetli tarihi eserlerden biridir. 15. yüzyılda Lüzinyan Krallığı dönemine ait olan ev, dönemin Osmanlı ve Venedik etkilerini taşır. Ahşap işçiliği, taş süslemeleri ve diğer detaylarıyla Lüzinyan Evi'ni benzersiz kılan özelliklerden bazılarıdır. Köşk, 1997 yılında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Ortaçağ ve Osmanlı dönemlerine ait otantik mobilyalarla döşenerek ve müze evi olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.
10. Ayluka Kilisesi
Kilise girişi üzerinde yer alan yazıtta 1758 yılında Başpiskopos Filatheos döneminde yapıldığı yazsa da literatürde kilisenin daha eskilerde de var olup bu tarihte sadece genişletildiği düşünülmektedir. Günümüzde kilisenin biri güney diğer kuzeyde olmak üzere Gotik tarzda iki giriş kapısına sahiptir. Zaman içerisinde ciddi zararlar gören kilise, geçirdiği restorasyonlarla ve 2010 yılında yeni yapılan düzenlemelerle birlikte faaliyete geçmiştir.